DIJETA SA SUHIM ŠLJIVAMA JE PRAVI HIT! Topi masne naslage brzinom munje, ubrzava varenje i obara holesterol

Dijeta sa suvim šljivama je novi hit! Iako se za ovo zdravo sušeno voće zna vekovima, vraća se na velika vrata kao pomoć svima koji žele da do leta dovedu liniju do savršenstva.

 

 

 

Iako se obično ne savetuje da se jede suvo voće tokom dijete, jer može da bude vrlo “varljivo” – mislimo da smo pojeli samo malo, i dalje smo gladni, a zapravo je energetska vrednost visoka – suve šljive su izuzetak. Dijeta sa suvim šljivama podrazumeva da ih jedete svakog dana i unosite i sok od suvih šljiva. Evo šta kažu podaci!

Jedno istraživanje je pokazalo da dijeta sa suvim šljivama daje rezultate na zdrav način. Učestvovalo je stotinu ljudi koji su imali problem s viškom kilograma i unosili su vrlo malo vlakana. Bili su podeljeni u dve grupe, jedni su jeli suve šljive, a drugi različite zdrave grickalice.

 

Učesnici koji su jeli suve šljive su skinuli 2,5 centimetara sa obima struka, kao i dva kilograma težine. Druga grupa je imala slabije rezultate kada je mršavljenje u pitanju.

Kako funkcioniše dijeta sa suvim šljivama? Najpre, zamislite da sve što jedete tokom dana morate da podelite u pet obroka, ravnomerno vremenski raspoređenih. Umesto jednog od njih, poješćete pet do šest suvih šljiva. One će vas zasititi, imaće manju kalorijsku vrednost od jednog parčeta hleba, a neuporedivo su zdravije i ubrzavaju sagorevanje masnih naslaga.

Kako suve šljive pomažu mršavljenje? Sadrže mnogo antioksidanata, koji sprečavaju oštećenja ćelija. Rastvorljiva vlakna pomažu da se hrana sporije vari i dovode do dužeg osećaja sitosti. Na ovaj način nam dijeta sa suvim šljivama omogućava da em mršavimo, em šećer u krvi držimo pod kontrolom.

Suve šljive sadrže i nersatvorljiva vlakna kojima se hrane bakterije u našim crevima, zbog čega su spas za probavu. U prevodu, u toalet ćete ići redovno i uredno!

Suve šljive ujedno pojačavaju apsorpciju gvožđa i umanjuju holesterol u krvi. Sok od suvih šljiva takođe pomaže varenje i koristi se za tretiranje zatvora.

 

 

 

(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *